Φωτογραφία από το έργο Ανακαίνιση Δωματίων Ξενοδοχείου στη Μύκονο

Ανακαίνιση Δωματίων Ξενοδοχείου στη Μύκονο

Είστε εδώ: ROTOR SA > Έργα > Ανακαίνιση Δωματίων Ξενοδοχείου στη Μύκονο

Ανακατασκευές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους του ξενοδοχείου "Ανδρόνικος" στο Δραφάκι Μυκόνου.

Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική μελέτη και σχεδιασμός είχε υλοποιηθεί από την Klab το έτος 2009, σε ένα κτίριο αρχικής κατασκευή το 1990 και το 2017 η ROTOR SA προέβηκε σε επιπρόσθετες ανακατασκευές και ανακαινίσεις.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μυκόνου είναι μοναδική. Ασβεστωμένοι όγκοι με στρογγυλεμένες γωνίες, καμπύλες περιφράξεις από λιθοδομή που διαχωρίζουν τις ιδιοκτησίες, στενά πλακόστρωτα δρομάκια κ.ά. είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που έχει εξελιχθεί μέσα από αιώνες για να αντιστέκεται στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του Αιγαίου, όπως οι πολύ ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία, το έντονο ηλιακό φως και η υγρασία.

Μια σύγχρονη ερμηνεία αυτής της παραδοσιακής μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής χρησιμοποιήθηκε στην αναδιαμόρφωση του ξενοδοχείου "Ανδρόνικος". Μέσα από μια συνολική ανακαίνιση που σταδιακά υλοποιείται έχουν σχεδιαστεί και ανακατασκευαστεί πλήρως τα 13 δωμάτια από τα υπάρχοντα 57, σύμφωνα με τις αρχές της "καθαρής γραμμής", της απλότητας, της ρευστότητας και του στοιχείου της έκπληξης.
 

Το εσωτερικό κάθε δωματίου σχεδιάστηκε με τοιχοποιίες που σκοπίμως αποκλίνουν της απόλυτης καθετότητας, ώστε να ενισχύουν την προοπτική και να προσδίδουν μια εντυπωσιακή αίσθηση και μια πλαστικότητα στο χώρο. Παράλληλα, σε σημεία σμιλεύονται προς τα μέσα. Τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα στην ίδια φιλοσοφία, χτιστά, ως προεκτάσεις των τοιχοποιών.

Υλικά, όπως η γύψος, τα καλάμια μπαμπού, η γυψοσανίδα, το γυαλί, τα βότσαλα, οι καθρέφτες και το τσιμεντοκονίαμα στο δάπεδο, χρησιμοποιήθηκαν σε αντισυμβατικούς τρόπους και συνδυασμούς, ώστε να συνθέσουν δωμάτια απόλυτης χαλάρωσης.

Ο φωτισμός αποτέλεσε επίσης ένα πολύ σημαντικό σημείο του σχεδιασμού, δεδομένου ότι ο τεχνητός κρυφός φωτισμός, που επιλέχθηκε με δυνατότητα πολλαπλών χρωματικών σεναρίων, αποκαλύπτει στο έπακρο την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των χώρων.